Priče/Stories

Dora/Mora

Well, Dora is back!!!

Ambiciozna neka nova generacija mladih vokalista ušetala je u Opatiju sa željom da oživi duh minulih vremena kada bismo se neke subote u veljači ubičajno okupili oko jednog televizora, pozicioniranog u dnevnom boravku i s nestrpljenjem iščekivali izbor hrvatske pjesme za pjesmu Europe. Odmah da razjasnim, nikada više nećemo imati Doris i Mariju Magdalenu i njezin dekolte na pozornici tadašnje zemlje domaćina Izraela, ili pak prpošnu Danijelu Martinović koja se skrivala u kabanici i pjevala da joj nikada ne svane, a onda nam je svima svanulo kada je Danči svukla kabanicu i osvanula u bijeloj haljini. Od tog trenutka, Hrvatska je znana na Eurosongu kao zemlja čiji se predstavnici vole svlačiti.

To su bila vremena kada smo svi (aj dobro ne baš svi) pjevušili pjesme s Dore i s nestrpljenjem iščekivali Euroviziju, a sutradan, nakon Dore komentirali izvođače i uvijek bili nezadovolji plasmanom naših favorita. U mojoj verziji događanja to je uvijek bilo kod kume Kaje na kavi.

Danas, tj. sinoć, barem koliko mi je YouTube dozvolio imali smo priliku vidjeti pleajdu likova koji su koliko toliko nastojali pokazati najbolje i osvojiti tu kartu za Eurosong.

Svaka im čast na hrabrosti.

Svaka čast i HRT-u što je priredio show kao nikada do sada. Mislim kao nikada do sada u smislu apsolutne katastrofe gdje je produkcija bila evidentno na razini Z1 televizije i Malnarove Dore More, a scenografija sklepana od djelova pronađenih u skladištu Hrvatske Radio Televizije preostala iz minulih vremena kada je Ksenija Urličić bila ravnateljica/redateljica Dore.

Da je HRT ekološki osvješten potvrdio je još jednom reciklirajući Mirka Fodora koji je uz Ivu Šulentić i Jelenu Lešić izgledao kao wanna be tata koji prati svoje kćeri na maturalnu zabavu.

Jedino tko je nedostajao da upotpuni priču je Duško Ćurlić ili Branko Uvodić, međutim oni su odbili ponudu jer im nije bio uračuant topli obrok kao dio dnevnice.

Samo predpostavka.

Vratimo se izvođačima i pjesmama.

Kula Babilon, anđeo u kožnoj jakni, Luka Nižetići aka Ricky Martin (u svakom smislu), swingerice i naša nepokolebljiva Lile koja ne jebe živu silu i u inat zlim jezicima uporno pokušava nametnuti grudnjake i gaće kao najnoviji modni krik.

U svakom slučaju krik jeste.

Živjela Lile.

Tonći Huljić i njegova nova muza, mlada Lorena pentrali su se na babilonsku kulu, a kao inspiracija poslužila im je Ruslana samo bez wild dancea. Btw, Tončkia je pokušao isti recept kao i s Doris Dragović i Marijom Magdalenom kako bi se umilio domaćinima. S biblijskom temom pokušao je i s Rozgom i pjesmom Nazaret kada je na scenu doveo Ervina u ulozi Isusa. Prije nego je Šušnjara postala Magazinka, zaplovila je na Doru s pjesmo Noah. Zaključujem da je Tonči obožavatelj istočnjačkog melosa, ali i to da još uvijek na zidu plača oplakuje Doris i Mariju Magdalenu i pobjedu koja mu je izmakla za dlaku iliti poprsje Švedske predstavnice.

Vrsni lisac i kompozitor lakih nota se nije nadao kako će ga u još jednom osvajačkom pohodu na Doru na vrhu of Tower of Babylon dočekati Jacques (jes, Žak nikada ne odustaje od Dore) na krilima (ljubavi) mladog nasljednika Roka koji je nakautirao Lorenu u završnici s izvedbom pjesme The dream i time zajedno s Kostadinovim (ne znam jeli on još uvijek voditelj delegacije Eurosonga) i polovicom uhljeba u HRT-u osigurao kartu za Izrael, a Tonči po tko zna koji put ostao suva… kratkih rukava.

Neka je sa srećom Rockyu!

Pjesma ok, ništa posebno, ali bar znamo da nije kupio diplomu, odnosno pobjedu.

Brutalero u neon zelenoj.

Luki se pokidao od promocije na instagramu izvještavajući nas o svom nastupu na Dori. Mnogo vike ni zašto. Očekivali smo osvetu za nikad prežaljeno Proljeće, a dobili smo limunadu koja nam je ostavila gorak okus u ustima.

Ostatak pjesama nije niti vrijedno spominjati.

Ugodno iznenađenje večeri bila je izvedba Mie Negovetić i Dine Jelusića koji su doslovno rasturili medly najboljih hrvatskih predstavnica.

Dinu još uvijek pamtim kao sladunjavog dječaka koji je opjevao prvu ljubav i osvoji prvo mjesto na prvom dječjem Eurosongu. Danas nakon preživljavanja puberteta i mutiranja, izrastao je u pravu rock and roll dugokosu zvijer. Ušetao na scenu i polomio Tonija Cetinskog s verzijom pjesme Nek ti bude ljubav sva. Mia, pak anđeoskog glasa nije zaostajala vokalno, ali stilski…….

Tko je bio zadužen za ovaj fijasko?

Sve mi se čini da su s HRT-a spiskali sav proračun na švedski stol, jer ustvrdili smo već da nisu imali troškova za scenografiju. Ostalo nšto kuna za rasteziljivog materijala i malo čipke u Bagatu, pa je teta Marija s Prisavlja (inače televizijska službena švelje) napravila krizmanu haljinu za slatku Miu. Mislim da bi i sam bolje odradio s tri metra markizeta i 6 ziherica.

U svakom slučaju šteta što ne možemo njih poslati i rock inačicu Marije Magdalene na koju bi bila ponosna i teta Doris Dragović.

I na kraju želim reći da mi je iznimnom drago da se Dora vratila. Volio bih reći bolja nego ikada, ali to zapravo nikada nije niti bila. Osim toga Cro Cop je šampion, stoga nikog nije niti briga za Doru. Još kad dodamo da se predsjednica Koli odrekla pozdrava Za dom spremni te da je vidljivo stesala liniju, Dora pada u drugi plan za vrijeme nedjeljnje jutarnje kave. Sorry!

Add Comment

Click here to post a comment